Legjobb receptes blogok">

HTML doboz

<a title="Receptek keresése az Osszesrecept.hu oldalon" href="http://www.osszesrecept.hu/" id="hr-UJUv6"><img src="http://widget.osszesrecept.hu/blogcounter/image?image=red_s&blog_id=UJUv6" alt="Legjobb receptes blogok" border="0" /></a><script type="text/javascript"><!--
var hr_currentTime = new Date();var hr_timestamp = Date.parse(hr_currentTime.getMonth() + 1 + "/" + hr_currentTime.getDate() + "/" + hr_currentTime.getFullYear()) / 1000;document.write('<scr'+'ipt type="text/javascript" src="http://widget.osszesrecept.hu/blogcounter.js?blog_id=UJUv6&timestamp=' + hr_timestamp +'"></scr'+'ipt>');
// --></script>

Konyha, lélek és egyéb férfi dolgok

Friss topikok

2014.02.16. 17:46 jimmywhite

Rizsgombóc arrabiata

Itthon nálunk nincs nagy hagyománya a vegetáriánus konyhának. Most mégis valami húsmenteset akartam, de olyat, amivel jól lehet lakni és túlmutat a bűvös rántott sajt-bundázott-rakott zöldség hármason.

Persze valahogy megint egy olasz étel jutott eszembe: a szicíliai rizsgombóc, vagyis az "arancini di riso". Ez egy hagyományos szicíliai előétel, sokszor a maradék rizottót felhasználva készítik mozzarella sajttal, hússal, gombával vagy paradicsomszósszal töltve. Én csak simán sajttal készítettem, és csináltam még hozzá egy kis mártogatóst is. Nem gondoltam, hogy akkora sikere lesz, hogy másnap egy újabb adagot kellett belőle készítenem...

1901399_10152234905788913_1591380135_n.jpg

Amúgy nagyon egyszerű megcsinálni, tulajdonképpen egy kész rizottóból kell gombócokat formálni, majd tojásba, zsemlemorzsába forgatva forró olajban kisütni.

A rizottót a hagyományos módon készítjük: Egy kis fazékban feltesszük forrni a csirke alaplevet. Egy másik edényben aprított vöröshagymát, fokhagymát olíva olajon lassú tűzön pirítunk, rátesszük a rizst. Feltekerjük a gázt, és kavarjuk, pirítjuk, majd felöntjük egy pohár fehérborral. Ha már nem érezni a bor illatát, akkor folyamatos kevergetés mellett el kell kezdeni adagolni hozzá a csirke alaplevet, amíg majdnem megpuhul a rizs, közben sózzuk, borsozzuk. A végén mehet bele egy jó marék reszelt parmezán sajt és az apróra vágott petrezselyem. Elkeverjük és hagyjuk kihűlni. Hozzákeverünk egy egész tojást, egy marék zsemlemorzsát és jól összegyúrjuk. A masszából egyforma gombócokat gyúrunk, miközben a gombócok közepébe egy-egy kis darab mozzarella sajtot nyomunk. A kész gombócokat egyenként tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban aranyszínűre sütjük.

Az arrabiata szószhoz olíva olajon megfuttatjuk az apróra vágott fokhagymát. Beleöntjük a darabolt paradicsomot és a paradicsomszószt. Sózzuk borsozzuk, egy kis csilit szórunk bele, majd az egészet összeforraljuk. A végén beletépkedünk egy csokor friss bazsalikomot és a végén kiöntjük egy tálba, amiből majd lehet a gombócokkal tunkolni...

Hozzávalók a gombóchoz:

- 1 liter csirke alaplé

- Egy evőkanál olíva olaj

- Étolaj a sütéshez

- 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma

- 1 egész tojás

- kb. 5 dkg zsemlemorzsa

- 10 dkg mozzarella sajt

- Egy csokor petrezselyem

- Egy pohár száraz fehérbor

- Só, bors

- Kb. 3 dkg vaj

- Kb. 5 dkg parmezán sajt

- 400 g arborio (kerekszemű) rizs

Hozzávalók az arrabiata szószhoz:

- 2 gerezd fokhagyma

- 1 evőkanál olíva olaj

- 1 db. 400 g-os darabolt paradicsom, vagy ugyanennyi friss hámozott paradicsom

- 4 dl. paradicsomszósz

- egy csokor friss bazsalikom

- só, bors

2 komment

Címkék: olasz gasztro rizottó gombóc arrabiata


A bejegyzés trackback címe:

https://rizotto.blog.hu/api/trackback/id/tr85816998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tina Recept 2014.02.17. 12:23:18

Kedves webmester,

Észrevettük, hogy sok finom receptek talállhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, www.osszesrecept.hu/ ahol a felhasználók válogathatnak több mint 130 000 összegyüjtött receptek közül. Az oldalon szintén talállható egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a receptek elejét, melyeket a felhasználók ezután könnyen megtalállják a keresőnk segítségével. Ám a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra, tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

Osszesrecept.hu testvéroldalai megtalállhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szivesen segítünk bármivel.

Üdvözlettel,
Tünde
info@osszesrecept.hu
süti beállítások módosítása