Hasonlóan a szárított paradicsomhoz, elég komoly az ellenállás nálunk az olajbogyóval szemben, na de most mindkettőt felhasználtam az ebédünkhöz. Csirke vadász módra, az olaszok "csirkepaprikása", minden családnak megvan a saját receptje, fantasztikus egytálétel. A cacciatore nyúlhúsból készül elsősorban, de csirkéből ugyanolyan finom.
A legjobb, ha egy egész csirkét feldarabolunk, jó bele a comb, a szárny, és a melle húsa. Én egy csirkemellet és négy felsőcombot találtam itthon, ez bőven elég. A mellet elég négy nagyobb darabra vágni, minden húst sózni, borsozni, és így kell kicsit minden oldalát olíva olajon megpirítani egy mélyebb lábasban. Kiszedem egy tányérra, és abba az olajba dobom a bacont és a szeletelt hagymát és a fokhagymát, amiben a csirkét elősütöttem. Eredetileg a zöldségeket karikára kellene vágni, de hogy elrejtsem a gyerekek elől, így a répát, a kaliforniai paprikát és a szárított paradicsomot apró kockára vágva teszem a hagymás alapra. Beleszórok úgy három marék magozott fekete olajbogyót és fűszerezem: apróra vágott chilipaprika, oregano, egy babérlevél és egy kis kakukkfű. Szerintem ehhez az ételhez tökéletes a szárított fűszer, de ha van itthon, akkor érdemes friss kakukkfűágacskát használni, amit a végén a babérlevéllel együtt kivehetünk az ételből. Tehát ha összeállt a "sofritto", felöntöm egy kis fehérborral, és pár perc kavargatás után ráöntöm a paradicsomszószt és a hámozott paradicsomot. ilyenkor kóstolgatok, és fűszerezek, mert később már nem lehet. Ha felforrt, szépen átkanalazom egy tűzálló tálba, vagy jénaiba, beleteszem a csirkéket, és így mehet a sütőbe 180 fokon kb. 40-45 percre. Én szeretem ha kicsit kilógnak a combok, így finom ropogósra sül a bőre. Köretnek tagliatellét, vagy bármilyen tésztát lehet főzni, de szerintem nagyon finom, ha néhány szelet ciabatta kenyérből készült fokagymás pirítóssal tálaljuk.
Ez az étel simán jó melegítve is, holnap ezt viszem munkába az tuti, a többiek meg egyék csak a tegnap készült tepsis húst ( ami nagyon finom lett, de erről majd később), ha már ekkora ellenség az olívabogyó! De ez sem baj, főzök majd spagettit, abba, vagy pizzára nagyon szeretem...
Hozzávalók:
4 csirke felsőcomb, egy egész csirkemell
10 dkg bacon kockára vágva
1 hagyma, 2-3 nagyobb gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa
1 kis üveg fekete olívabogyó
400g passzírozott paradicsom
5-6 szem hámozott paradicsom
Fél üveg olajos aszalt paradicsom
1 kaliforniai paprika
1 chilipaprika
1 pohár száraz fehérbor
só, bors, kakukkfű, oregánó érzéssel
1 babérlevél
köretnek tészta, vagy kenyér
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Trackbackek, pingbackek:
Trackback: Mandiner blogajánló 2013.11.11. 14:39:02
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Koska 2017.06.24. 20:00:55