Nemrég fedeztem fel magamnak egy számomra új fűszert, a füstölt paprikát. Spanyolországból származik, és nagyon hasonlít a mi pirospaprikánkhoz. Különbség, hogy a spanyol "pimenton" paprikát őrlik, és tölgyfával füstölik, attól lesz különleges, enyhén füstös íze. Szoktam használni csilis ragukhoz, mexikói ételekhez, de egy szimpla pörköltet is fel lehet vele dobni. Jobb fűszereseknél mindig beszerezhető...
Ma egy olyan csirke ragut csináltam, ami részben “hozott anyag”, részben saját innováció. Egyfajta paprikás csirke gombával és pirított galuskával. Elég jó lett!
A csirkét csíkokra vágom, beleteszem egy mély tálba, majd rászórom a paprikát és az őrölt borsot, és jól összekeverem, hogy mindenhol fűszeres legyen a csirkehús. Egy nagyobb serpenyőben olíva olajat hevítek, amiben megsütöm a csirke darabokat. Miközben sül a csirke, felszeletelem a hagymát, a fokhagymát, majd a paprikát és a gombát is kockára vágom. Ha a csirke szép pirosra sült, kiszedem a serpenyőből és félreteszem. A visszamaradt olajra teszem a hagymát és a fokhagymát, kicsit később pedig a csíkokra szeletelt kaliforniai paprikát, majd végül a gombát és folyamatosan rázogatva pirítom kb. 5 percig. Felöntöm egy kis pohár fehérborral, majd ha felforrt, visszateszem a csirkét, keverek hozzá egy nagy kanál tejfölt és együtt párolom, ha nem elég a szaft, akkor öntök hozzá egy kis csirke alaplevet. Amikor elkészült, frissen aprított petrezselymet szórok rá és még utoljára azzal is összeforralom. Tálaláskor spätzle-t kanalazok rá, meg egy kis tejfölt.
A spätzle tulajdonképpen egyszerű galuska, amit egy serpenyőben vajon megpirítok. A tésztába lehet keverni egy kis szárított petrezselymet, nagyon finom.
Tudom, van aki nem szereti a gombát de ez sem egy kötött recept, így ki lehet hagyni, ennél is a fűszerezés az ami fontos. Nyáron nagyobb a mozgástér, akkor lehet bele tenni például zsenge héjas zöldborsót, cukkinit is akár.
Hozzávalók:
2 egész csirkemell filé
1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma
1 kaliforniai paprika
40 dkg gomba
1 evőkanál őrölt füstölt paprika, só, bors
1 evőkanál olíva olaj
1 dl. száraz fehérbor
1 evőkanál tejföl
1 dl. csirke alaplé
1 csokor petrezselyem
A spätzle-hez galuska és 2,5 dkg vaj.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.